Institut Gosa

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Povećati slova
  • Default font size
  • povećavanje slova
  • Latinica
  • English
Novosti | Medijske prezentacije | U Smederevu održana prezentacija Instituta Goša
četvrtak, 01 oktobar 2015 14:37

U Smederevu održana prezentacija Instituta Goša

Ocenite tekst
(0 Glas/ova)

DEMONSTRIRANA PRIMENA NAUKE U PRAKSI

Regionalna privredna komora Požarevac, Kancelarija u Smederevu i Institut Goša iz Beograda, realizovali su prezentaciju delatnosti Instituta Goša sa akcentom na naučno-istraživačkoj delatnosti i konkretnoj primeni nauke u praksi. Projekti su finansirani od strane Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, ali je bilo reči i o primeni savremenih tehnoloških rešenja u zaštiti kulturne baštine i zavarivanju u privredi na kojima je Institut Goša radio proteklih meseci. Prezentacija je održana 30.septembra 2015. U Smederevu u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Pozdravnu reč okupljenima uputio je Uroš Vlajić,dipl.ecc.,  predstavnik Regionalne privredne komore Požarevac, a uvodnu reč Mirko Ličina, dipl.inž., direktor Instituta Goša. Govoreći o delatnosti Instituta Goša, direktor Instituta je posebno istakao želju Instituta da u narednom periodu proširi spektar svojih usluga i napravi ekspanziju prema drugim tržištima, ali i pokaže veću saradnju sa obrazovnim ustanovama u Srbiji koje pripremaju kadrove za privredu.

O projektu  Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj – Istraživanje i optimizacija tehnoloških i funkcionalnih performansi ventilacionog mlina Termoelektrane Kostolac B, govorili su rukovodilac projekta, viši naučni saradnik dr Boris Katavić, dipl.inž., i Marko Ristić, dipl.inž. iz Instituta Goša. Zanimljivo je, da su rešenja data u ovom projektu ne samo primenljiva u praksi, već su njegova rešenja koristili i strani partneri kao veoma pouzdana.

O Uticaju inicijalnih oštećenja na preostali vek strukturalnih elemenata vazduhoplovstva, govorila  je dr Ivana Vasović, dipl.inž..

Interesovanje je izazvala i prezentacija Implementacija savremenih metoda u zaštiti kulturne baštine o kojoj je govorila Bojana Radojković, dipl.inž. Njena prezentacija je obuhvatila restauraciju konkretnih eksponata u Muzeju u Smederevu, ali i neka rešenja primenljiva i na tvrđavu u istom gradu.

Prezentacija - Primena savremenih tehnoloških rešenja zavarivanja u privredi, izazvala je veliku pažnju, jer je konkretno demonstrirana sanacija cisterne (skidanje satarih prirubnica i zavarivanje novih) koju su radili stručnjaci Instituta Goša pod nadzorom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. O praktičnim iskustvima i problemima sa kojima su se susretali prilikom ove uspešne sanacije govorio je Zlatan Milutinović, dipl.inž.met.IWE IWI-C.

Prezentaciju je pratio veći broj predstavnika republičkih i lokalnih medija, kao i predstavnici malih i srednjih preduzeća i kompanija sa kojima Institut Goša uspešno sarađuje i potpredsednica Regionalne privredne komore Požarevac.

 

Kalendar

Maj 2019
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
You are here Novosti | Medijske prezentacije | U Smederevu održana prezentacija Instituta Goša