Institut Gosa

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Povećati slova
  • Default font size
  • povećavanje slova
  • Latinica
  • English
Novosti | Obuka | U prošloj godini urađeno hiljadu sertifikacija
petak, 31 jul 2015 12:12

U prošloj godini urađeno hiljadu sertifikacija

Obuka zavarivača za potrebe kompanije ALFA TECHNICS iz Kragujevca Obuka zavarivača za potrebe kompanije ALFA TECHNICS iz Kragujevca

ŠANSE ZA LIDERSKU POZICIJU

U Institut Goša, u trening Centru za obuku zavarivačkog kadra u Smederevskoj Palanci, intenziviraju se pripreme za obuku zavarivača, za potrebe firme ALFA TECHNICS iz Kragujevca. Ova renomirana firma se bavi projektovanjem, izradom, montažom i puštanjem u rad različitih proizvoda u oblasti čeličnih konstrukcija, procesne opreme i transportnih sistema. Zavarivanje je veoma zastupljeno, pa će osmorica selektovanih polaznika iz Kragujevca, u Centru proći kvalifikacioni deo 30.jula, a onda i obuku za postupke 135/141, MAG i TIG.

Instruktore i inženjere Instituta Goša, očekuje povećan obim poslova, jer bez obzira na period godišnjih odmora, već u prvoj polovini avgusta meseca obučavaju još 29 kandidata iz opštine Raška, za potrebe ondašnje privrede. Tako će se za postupk MAG obučavati 14 polaznika i 15 polaznika za takozvano tvrdo lemljenje. Od početka ove godine, u Centru za obuku zavarivača permanentno se povećava broj polaznika za zavarivače što pokazuje veliko interesovaje za ovo najtraženije zanimanje. Svi kapaciteti su popunjeni, i neophodno je prijavljivanje na liste čekanja

Institut Goša poseduje Odobrenje ATB, da je odobrena organizacija za obuku međunarodnih inženjera (IWE), tehnologa (IWT) i inspektora (IWI-C) za zavarivanje, izdato od strane Duzs Cert Pers (ANB Srbije) i sertifikat br: 02-004 o akreditaciji Sertifikacionog tela za sertifikaciju zavarivača, prema zahtevima standarda SRPS/ISO/IEC 17024:2012, izdat od strane ATS.

Akreditovane laboratorije, kao veoma važan deo celokupne „infrastrukture“, takođe poseduju sertifikate. Sertifikat (br:01-044) o akreditaciji laboratorija za ispitivanje metalnih materijala i zavarenih spojeva, prema zahtevima standarda SRPS/ISO/IEC 17025:2006, izdat od strane ATS.

Samo u prošloj, 2014.godini obavljeno je oko hiljadu sertifikacija, a u ovoj godini do jula meseca taj broj je već dostigao cifru 484 sertifikacije u oblasti zavarivanja, o čemu postoji i baza podataka na zvaničnom sajtu Instituta Goša.  Ambicije Instituta Goša su da taj broj bude još veći, imajući u vidu realne potrebe privrede u Srbiji i regionu. Procenjujući sopstvene kadrovske potencijale, menadžerski kadar i najsavremeniju opremu, Institut Goša ime velike šanse da se nametne kao lider u ovoj oblasti u zemlji i okruženju.

Karakteristično je da u Institutu Goša zavarivanje prati i nauka. Tako, istraživači i stručnjaci Instituta Goša rade na implementaciji novih tehnologija zavarivanja, dijagnosticiranju otkaza i sanaciji zavarenih konstrukcija, konsaltingu i izradi tehnologija zavarivanja i nadzoru izrade, kao i proračunu opterećenja zavarenjih spojeva i proceni veka konstrukcija. Institut Goša je vodio nekoliko značajnih projekata u toku dva ciklusa istraživačkih projekata, finansiranih od strane Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije. Radeći na realizaciji ovih projekata, kao i kroz saradnju sa institucijama i stručnjacima angažovanim na drugim projektima, kontinuirano se unapređuju i implementiraju nova saznanja i veštine čija je svrha podrška privredi i njenom razvoju. Pored oblasti vezanih za zavarivanje i ispitivanje materijala, vrše se i istraživanja iz oblasti osnovnih nauka, primena numeričkih metoda u mehanici fluida, istraživanja vezana za očuvanje kulturne baštine i dr. Istraživači zaposleni u Institutu Goša su rezultate svojih istraživanja, objavili u velikom broju međunarodnih i nacionalnih naučnih časopisa, kao i zbornika naučnih konferencija. Institut Goša je u 2015.godini izdao dve naučne monografije. U Institutu je zaposleno 11 doktoranata, a 8 kandidata školuje Institut iz sopstvenih sredstava. Upravo zbog te činjenice, Institut Goša se aktivno priprema za konkurs novog ciklusa projekata Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije koji se očekuje na jesen.

Kalendar

Maj 2019
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
You are here Novosti | Obuka | U prošloj godini urađeno hiljadu sertifikacija