Institut Gosa

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • increase font size
  • Default font size
  • decrease font size
  • Latinica
  • English
Polazna

The Institute Goša Technical Library

E-mail Print PDF

 

1. Istorijat biblioteke


Stručna biblioteka je formirana  još  1959. godine. u fabrici Goša u Smederevskoj Palanci.  Pisani podaci o njenom osnivanju nisu sačuvani.
Sa osnivanjem Instituta Goša 1978.god., koji predstavlja jednog od pravnih predhodnika sadašnjeg Instituta Goša d.o.o.  i Stručna biblioteka je sistematizovana pri Institutu, obzirom da je to bilo neophodno po Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti. Stručna literatura, odnosno knjige, standardi i časopisi vode poreklo iz zemalja sa kojima se vezivala poslovna saradnja korisnika biblioteke: Rusija, Nemačka, Francuska, bivše jugoslovenske republike.

Poslovanje  Instituta Organomatik, koji predstavlja drugog pravnog predhodnika sadašnjeg Instituta Goša d.o.o., koji je osnovan aktom Izvršnog veća Narodne republike Srbije,  kao Zavod za obučavanje rukovodećih kadrova u privredi, organizacije rada, studije rada i vremena, kao pretežne delatnosti Instituta,  po kome je on bio prepoznatljiv, zahtevalo je  formiranje biblioteke sa specifičnom domaćom i stranom literaturom (ruskom i američkom).  Biblioteka je bila organizacioni deo Instituta ali nije sačuvan osnivački akt.
Sa integracijom dva napred navedena Instituta 1081.god. i njihovim konstituisanjem u novu RO Institut Goša paralelno su egzistirale dve biblioteke: u Beogradu  i  u Smed. Palanci.

2  Pravni razvoj Biblioteke Instituta Goša, s obzirom na novi položaj nauke u društvu


Stručna Biblioteka je Rešenjem Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, kao matične biblioteke,  broj 0101 broj 06-218/11 od 13.03.1997.god. upisana u registar biblioteka, pod nazivom Biblioteka Instituta Goša.
Stručna biblioteka Instituta  ima za cilj da svojim korisnicima obezbedi bibliotečko-informacione usluge putem korišćenja svoga fonda za naučnoistraživačke svrhe u pogledu zadovoljenja tehničko-tehnoloških  interesovanja. Takav  bibliotečko-informacioni fond je čini prepoznatljivom.

Biblioteka  je 2010.g. preseljena u  poslovnu zgradu Instituta u Beogradu Milana Rakića br.35. gde i sada egzistira kao bibliotečko-informacioni centar.

3.  Modernizacija Biblioteke Instituta Goša


Bibliotečki fond Instituta Goša i katalogizacija, su za sada klasični.
Naučno veće je donelo odluku da  se u biblioteci Instituta Goša formira elektronska baza knjižnog fonda i da ista bude dostupna svim istraživačima.
Usluge Stručne biblioteke su javno dostupne i istraživačima van Instituta – besplatno.

Calendar

July 2019
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
You are here Polazna